Druženje s pinelo

Planinski vinarji dobro desetletje pripravljamo prireditev posvečeno avtohtoni vipavski sorti pineli, ki najbolje uspeva prav na planinskih gričih. Tu se počuti kot doma – je bližje soncu, s pogledom proti morju, s koreninami visoko nad reko Vipavo in z upehano burjo med mladikami.  Planina je prvi dom te posebne vipavske sorte, zato ji planinski vinarji posvečamo prav posebno pozornost. 

Na Druženju s pinelo, ki poteka tradicionalno na velikonočni ponedeljek, se vsako leto predstavi več kot dvajset pridelovalcev pinele iz celotne Vipavske doline. Ljubitelji te vipavske posebnosti lahko na festivalu okušajo več kot petdeset odtenkov pinele, se družijo ob domači kulinariki planinskih vinark, ki k pinelam pripravijo prigrizke. Vsaka vinarka pri snovanju svoje jedi izhaja iz lokalnih sestavin in tradicionalnih receptov in le te preoblikuje v nove jedi s sodobnim pridihom – katerih glavna misel je spajanje s pinelo .

Obiskovalci se lahko odpravijo na kratek špancir med plantami pinele in v pomladanskem vremenu uživajo v lepih  razgledih na Vipavsko dolino. V preteklih druženjih smo organizirali tudi kulinarične delavnice s gostujočimi chefi, razstave domačih dobrot…Pod večer je pod vaško lipo na planskem placu zadoni še domača pesem in tako vsako leto že 14. let v prijetnem vzdušju zaključimo Druženje s pinelo!